Mat & Dryck

Mat & dryck
Smaka på det ryskinspirerade lettiska köket under din vistelse i Riga. Du har gott om restauranger att välja på i staden om du vill prova de lokala munsbitarna. Var beredd på en helt annan upplevelse än de klassiska svenska rätterna. I egenskap av baltikums metropol finns det även gott om internationella kök att välja på i Riga.

Lettiska restauranger
Vill du vara säker på att få uppleva det lettiska köket har du ett antal restauranger i staden att välja på. Prova till exempel Vermanitis på Elizabetes iela 65 där du hittar lettisk husmanskost för en billig peng. Eller gå till den populära restaurangen Dzirnavas på Dzirnavu iela 76. Här finns en enorm buffé av lettiska rätter i mellanprisnivå.

Specialiteter
Det är inte särskilt välkänt, men lettisk choklad står högt i kurs bland finsmakare. Missa inte heller den lettiska nationaldrycken balzam – en svart örtlikör som kan drickas rent eller blandas med andra drinkar. I matväg är kött, fisk, kål och fläsk är traditionellt sett förekommande i det lettiska köket. Äter du ute lär du upptäcka pelmeni på menyerna runt om i staden. Pelmeni är en slags ravioli med ryskt ursprung. En annan populär rätt med rötter i Ryssland är blini – fyllda, matiga plättar.