Om Riga

Riga, den charmiga medeltidsstaden i öst, har på senare år blivit ett populärt resmål. Hit kan man åka över en långhelg för att strosa omkring bland de mysiga gränderna och insupa den historiska atmosfären.

Gamla stan är Rigas pärla

Riga är huvudstad i Lettland och även landets största stad. Ungefär 720 000 människor bor i den vackra medeltidsstaden. Arkeologiska fynd ända från upp till 2500 år före Kristus har upptäckts i Riga, men själva staden anlades först år 1201 av den livländske biskopen Albert av Riga. I dag är Riga ett populärt resmål, i synnerhet Gamla stan där färgglada hus, kullersten och smala gränder präglar omgivningarna.

Arkitektur

Rigas stadsbild inrymmer en lång och innehållsrik historia. Där Rigaborgen står i dag fanns på 1200-talet en fästning avsedd att skydda folket i Riga. Under sovjetstyret blomstrade tillverkningsindustrierna i staden, men få industrier klarade övergången till marknadsekonomi, och stora delar av staden gick i stå. Efter Sovjetunionens fall har Riga rustats upp ordentligt. Gatorna är fräscha och fasaderna välputsade. Mängder av vackra gamla kyrkor och katedraler sticker upp här och var ovanför hustaken i staden.