Sevärdheter

Se dig om i Riga på egen hand, eller utforska staden i grupp. Guidade rundturer avgår från torget i Gamla stan kostar runt en hundralapp per person. Många av stadens vackraste sevärdheter är koncentrerade till Gamla stan, så det är en god idé att börja din upptäcktsfärd här.

Dome Chatedral
Dome Chatedral är den största katedralen i hela Baltikum och grundades i början av 1400-talet. Byggnaden har lite speciellt utseende tack vare sin historia. Kyrkan har förstörts flera gånger och sedan byggts upp igen, varje gång i olika stilar. Den senaste ombyggnaden gjordes 1776 då man passade på att höja tornet till 90 meters höjd. Den vackra gamla kyrkan har blivit ett av Rigas landmärken.

Katthuset
Det så kallade katthuset i Gamla stan har fått sitt namn efter de två svarta kattstatyerna på taket. Husets ägare blev vid millenieskiftet utesluten ur sällskapet The Great Guild. Som en hämnd vände han katterna så att deras rumpor pekade mot sällskapets lokaler tvärsöver gatan. När mannen till slut fick återvända till sällskapet vände han tillbaka katterna.

Svarthuvudenas hus
En av alla de byggnader som rustats upp i Riga efter andra världskriget är Svarthuvudenas hus. På 1300-talet anordnade sällskapet Blackheads vilda tillställningar i huset. Namnet kommer troligtvis från de svarta kalotterna som de ogifta köpmännen i sällskapet bar på huvudet. Så sent som 2001 återuppbyggdes huset efter en tysk bombattack 1941. I dag är huset museum och konserthus.

Svenskporten
Den så kallade Svenskporten ligger i korsningen mellan Torna lela och Alduru. Porten fick sitt namn från den tid då Sverige regerade över Lettland. År 1621 gick Gustav II Adolf in i staden genom denna port, som i dag är allt som återstår av Rigas ringmur.

Frihetsmonumentet
Det 42 meter höga frihetsmonumentet kallas även Milda och restes år 1935. Statyn föreställer en 9 meter hög kvinna som håller tre stjärnor i sina händer. Stjärnorna symboliserar de tre kulturella regionerna Kurzeme, Vidzeme och Latgale.

Ockupationsmuseet
Vill du veta mer om Lettlands historia kan du gå till Latvijas okupācijas muzejs – Lettlands ockupationsmuseum. Museet inrättades 1993 för att bevara minnet av den 51-åriga ockupationen av Sovjetunionen och Nazityskland. I samlingarna finns föremål och dokument som vittnar om en tung tid för landet.