Nöjen & Utflykter

Nöjen & utflykter
Riga är en plats för både avkoppling och fest. Många av turisterna spenderar dagarna på någon av stadens alla spaanläggningar. Orkar du med en utflykt kan du besöka nationalparken i Sigulda, spela en runda golf eller utforska sandstensgrottor. På kvällen fylls barerna och dansklubbarna av människor.

Evenemang
Nordea Riga Maraton
15 maj 2015 – www.nordearigasmaratons.lv
Den tjugonde upplagan av maratonloppet vanns 2009 av Slimani Benazzouz från Marocko på segertiden 02:17:33, damklassen vanns av Maryna Damantsevica, Vitryssland med tiden 02:38:16.

Go Blond Festival
Detta ytliga men roliga välgörenshetsevent skapades för att sprida soljus i den ekonomiska krisen samt att locka turister till staden. Deras hemsida hittar du här: www.goblonde.lv

Rigas Operafestival
3-15 juni 2014 – www.opera.lv
Festivalen startades 1998 och är det största evengementet för opera musik i Östeuropa, i storlek och omfattning. Operafestivalen markerar slutet på sommaren och säsongen för landets nationella Opera men ger även en tillbakablick av de bästa ögonblicken från föregående år då festivalen erbjuder fansen en chans att återuppleva sina favoritscener.

Riga City Festival
15-17 augusti 2014
Staden kommer erbjuda sina invånare och stadens turister massa olika event i stadens olika parker, trädgårdar och andra platser. Mer info hittar ni här: http://www.liveriga.com/en/4875-riga-city-festival-2014

Spa
Riga är känd för sin spa-kultur som sträcker sig ända bak till 1500-talet. Passa på att utforska det stora utbudet av välgörande behandlingar på stadens anläggningar. Många turister kommer till Riga just för att njuta av en avkopplande spa-helg. Tack vare de låga priserna kostar inte hela resan mer än ett besök på spa hemma i Sverige. Orten Jurmala, en 15-minuters tågresa från Riga, har mängder av spa-anläggningar att välja på, den mest kända där är Hotel Jurmala Spa. En annan erkänd spa-anläggning är SPA Centre på Baltic Beach Hotel . Här finns både spa- och skönhetsbehandlingar.

Ozo Golf Club
En av norra Europas finaste golfbanor ligger bara 15 minuter från Riga. Banan Ozo Golf Club har fått sitt namn efter den lettiske NHL-spelaren Sandis Ozolinsh som bekostat en stor del av den lyxiga anläggningen. Klubben har öppet mellan april och november.

Sigulda
Har du tid över för en dagsutflykt kan du åka 50 kilometer nordost till den gamla staden Sigulda. Här finns en vacker nationalpark, sandstensgrottor och ett slott från 1200-talet. Du kan utforska hela området från en bergslift.

Skjutbana
Har du någonsin undrat hur det skulle kännas att hålla i en AK-47:a? Många nyfikna turister lockas till skjutbanan vid Daugavgrisas. I ett gammalt atombombsskyddsrum kan du testa på både AK-47:an, uzi, Glock 47 och pumphagelgevär. Adressen och öppettider hittar du här

Nattliv
Rigas nattliv har vuxit explosionsartat bara de senaste åren. Det finns gott om nattklubbar, barer och pubar för alla smaker och reskassor. Nöjesanläggningarna ligger utspridda över hela staden, men Gamla stan är känt för att ha de livligaste diskoteken. Rigaborna själva går gärna ut på någon av stadens irländska pubar, spelar biljard och kastar pil. De flesta barer och klubbar håller öppet en bra bit efter midnatt, i synnerhet på helgerna.

En av de största klubbarna i Riga är Club Essential som innehåller hela tre våningar och sex barer. Här finns både vilda dansgolv och mer avkopplade barer. Ett annat populärt uteställen är den bohemiska Orange Bar på Jana Seta 5. Vill du vara säker på att hitta nationaldrycken balzam på menyn ska du gå till Rigas Balzams på Torna iela 4. Här är stämningen glad och pratig, och gästerna välklädda.

Shopping
Det är generellt sett billigt att shoppa i Riga som turist, men importerade varor så som märkeskläder håller ungefär samma prisklass som i Sverige. Är du beredd att spendera mycket pengar ändå finns det gott om butiker att göra det i. De riktigt billiga fynden väntar på centralmarknaden.

Centralmarknaden
Den populära marknaden Centraltirgus är ett måste under din shoppingrunda i Riga. Marknaden har öppet dagligen och säljer allt från hemelektronik till färska delikatesser. Du hittar marknaden i närheten av centralstationen, inhyst i fem enorma flyghangarer. Utanför marknaden säljs piratkopierade tv-spel och dvd-filmer. Kommersen sträcker sig ett par kvarter runt omkring själva marknaden.

Gamla stan
Det är till Gamla stan du ska gå om du är ute efter något genuint lokalt att ta med dig hem. Här kryllar det av souvenirbutiker och hantverkare som säljer stickade plagg och bärnsten. Lokala varor av bra kvalité att hålla utkik efter är lettisk choklad, bärnsten, honung, inhemsk sprit och underkläder.

Öppettider
De flesta butikerna i Riga håller öppet på vardagarna mellan klockan 09.00 till 18.00 och 09.00 till 15.00 på lördagar. På söndagar är mindre butiker stängda.